Otthonteremtési kamattámogatás új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására, lakás korszerűsítésére

Kamattámogatás:

2012. március 6.-ával újra kamattámogatási rendszert léptetett hatályba a kormány. A legnagyobb támogatás az új lakást vásárló, vagy építő 3 gyerekes családoknak jár, a legkevesebbet a használt lakást vásárlók kaphatják.

A kamattámogatás új lakás vásárlásához, építéséhez akkor jár, ha annak bruttó ára nem haladja meg a 30 millió forintot. A telekár nem számít be ebbe az összegbe. Használt lakásnál a vételár felső határa 15 millió forint, és a korszerűsítés sem kerülhet többe bruttó 15 millió forintnál.

 

A hitel összege új lakás vásárlásánál, építésénél legfeljebb 10 millió, míg használt lakás vásárlásánál, illetve korszerűsítésénél 6 millió forint lehet.

A kamattámogatás akkor jár, ha a bank nem számít fel magasabb kamatot, mint az ÁKK állampapír hozamainak 3 százalékponttal növelt mértéke.

A kamattámogatás - új lakásnál - az első évben és "legfeljebb két gyermek esetén" 60 százalék, kettőnél több gyermek esetén pedig 70 százalék. Ezt követően az ötödik évig, minden évben 5 százalékponttal csökken a kamattámogatás, majd megszűnik. Használt lakásnál nem számít a gyerekek száma, ott az első évben 50 százalék a kamattámogatás, ez csökken - az ötödik évig - minden évben 5 százalékponttal.

A kamattámogatás feltételei:

  • Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a hitelcél nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
  • Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
  • Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
  • Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
  • A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
  • A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
  • Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
  • Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
  • Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.


Tervek szerint az otthonteremtési kamattámogatás felhasználható lesz késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, valamint hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához. Ezek azonban egyelőre nem léptek még hatályba, a Kormány brüsszeli jóváhagyásra vár.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu