Hasznos tanácsok

Fűtés

Háztartásunk költségeinek legnagyobb részét a fűtésre áldozott összegek teszik ki. Sokunknál azonban – habár panaszkodunk a magas árak miatt – pazarló megoldásokkal lehet találkozni. Mik is ezek?
Elsősorban nagyon lényeges, hogy a hő útját semmivel ne zárjuk el. Az ablak mellett elhelyezett fűtőtestek segítik, hogy hőérzetünk optimálisabb legyen (a beáramló hideg levegő azonnal összekeveredik a meleg levegővel), de nagyon gyakran megesik, hogy ezeken a helyeken a függönyök olyan hosszúak, hogy elzárják a meleg levegő áramlásának lehetőségét, így egy része ahelyett, hogy a lakásunkat melegítené, inkább a külső térbe áramlik, ezzel fűtve gyakorlatilag az utcát. Ennek elkerüléséhez tehát egyrészt rövidebb függönyök beszerzésével vagy például hőtükörfóliával védekezhetünk. A hőtükörfóliával (amit a fűtőtest és a fal közé helyezünk) segít abban, hogy az esetlegesen kiáramló levegő visszajusson a lakásba, ezzel megspórolva sok energiát.

 

További lényeges elem, hogy csak annyit fűtsünk, amennyire éppen szükségünk van (nincs értelme hosszabb elmenetelekkor bekapcsolva hagyni a radiátorokat, mert ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, akkor nincs is szükségünk a meleg lakásra).

Napi kétszer 4-10 perces szellőztetéssel és a megfelelő páratartalom beállításával, sokkal kellemesebb és frissebb hőmérsékletűnek érezhetjük magunk körül a levegőt, mindamellett, hogy pontosan beállítjuk az egyes szobákban azt, hogy kb. mekkora hőfokra van ott szükségünk (pl.: gyermekszobában melegebb levegőre van szükség, mint a nappaliban).

Világítás

Ha nincs elég világos, akkor lámpát kell gyújtani, ez egyértelmű, de itt se mindegy, hogy azt éppenséggel hogyan csináljuk. Ha minden szobában ég a lámpa, de nem is vagyunk egyes helyeken, akkor érdemes lekapcsolni, mert hosszú távon ezzel mind energiát, mind pénzt tudunk spórolni. Ezzel párhuzamban azonban, ha növelni akarjuk izzóink élettartamát, és várható, hogy egyhamar visszatérünk a megvilágított helyiségbe, akkor ne kapcsolgassuk fölöslegesen le-föl azt. Egy optimális középutat kell kitapasztalni ennek érdekében.

 

Érdemes kitapasztalni továbbá, hogy az egyes cselekvésekhez mekkora az a fény, amit optimálisnak érzünk, és ami a legjobban nyugtatja a szemünket. Olvasáshoz például jóval magasabb (helyi) fény kell, mint a tévénézéshez, aminél egy kellemes, gyenge háttérvilágítás praktikusabb. Végül, habár az energiatakarékos izzók árkategóriája magasabb, nem kell erre sajnálni a pénzt, mert a működési idő tekintetében visszajön az ára, sőt, egy hagyományos izzóhoz képest még spórolunk is, amennyiben például egy éves időszakot vizsgálunk.

Elektronikai berendezések

Az elektronikai berendezések kikapcsolásával azt gondolnánk, hogy elértük a célunkat, nem fogyasztanak áramot a gépek. Azonban ezek a kikapcsolások inkább csak ún. stand by, azaz készenléti állapotok, amikor továbbra is fogyaszt a gépünk áramot. Ennek elkerülése érdekében érdemes lekapcsolható konnektorokat szerelni / vagy venni lakásunkba, mivel ilyenkor el van teljesen zárva a berendezésünk az áramforrástól. A fogyasztás tekintetében minden berendezés műszaki leírásában feltűntetik az átlagos fogyasztási paramétereket. Szűkös pénztárca esetén érdemes ezeket is átnézni, mert nem mindegy, hogy éves vagy akár havi szinten mennyit tudnánk spórolni egy-egy új eszköz megfontolt megvásárlásával (például érdemes átgondolni azt, hogy PC helyett laptopot vásároljunk, mivel átlagfogyasztást tekintve utóbbi sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mindamellett, hogy egy áramforrásból működik szemben az otthoni számítógépekkel, amiknek a többségénél a monitor, vagy akár a hangszóró is külön konnektorból szerzi be a szükséges energiát). 

Vízfogyasztás

Következő sarkalatosabb energiafelhasználás téma a vízfogyasztás. Naponta több ezer köbméter vizet pazarolunk, csak azért, mert lehetőségünk van rá (pontosabban, mert nem vagyunk tisztába azzal, hogy mennyi veszik kárba). A folyó víz melletti mosogatást, borotválkozást, fogmosást, stb. el kell felejteni. Miközben folyik a víz, azzal együtt forog a vízóránk is, ami megdöbbentően le tud csapódni a csekkeken. Már havi szinten érzékelhető változást tapasztalhatunk meg abban az esetben, ha megjavítjuk a csöpögő csapokat, megfelelő hővezetésű és minőségű bojlert szerzünk be, vagy ha odafigyelünk a már említett folyó víz problémára is. Továbbá kád helyett zuhany alatt tisztálkodjunk, cseréljük le (amennyiben van lehetőségünk rá) a WC tartályát víztakarékosra.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu