Miért van szükség Energetikai Tanúsítványra?

Energetikai Tanúsítvány

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. Ezzel az intézkedéssel szeretnék elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk rosszabb besorolását, olyan intézkedéseket tegyünk, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mértékét. A cél, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás érezhető mértékben csökkenjen.

A tanúsítványból elsősorban azt tudhatjuk meg, hogy várhatóan mekkora az ingatlan éves energiafogyasztása. Ez alapján kerül besorolásra egy A+-tól I-ig terjedő skálán, ahol az „I” a rossz, míg az „A+” a fokozottan energiatakarékos minősítést jelenti. Itt fontos megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a „C” jelzésig felel meg a jogszabályban meghatározott energetikai követelményeknek az ingatlan. Egyes tranzakciók során előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.

De miért is hasznos?

A rendelkezésünkre álló jó energiaminősítéssel csak jól járhatunk, mivel ezzel azonnal úgy lehet növelni házunk/lakásunk értékét, hogy gyakorlatilag nem alkalmaztunk benne semmilyen változást, csak megbizonyosodtunk annak energiafelhasználási szintjéről. Azonban akkor sem kell megrémülni, ha gyenge minősítésű az ingatlan, hiszen a korszerűsítés költsége nagy valószínűséggel megtérülhet egy esetleges eladás alkalmával (ahol nyilvánvalóan a rosszabb tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok értéke jóval kevesebb). A vevői oldalról nagyon jó kalkulációs alap lehet a címke, amivel előre meg tudjuk állapítani az egyes éves költségek részét, így nem érhet nagy meglepetés a számlák érkezésekor.

Kifejtve az éves költségkalkulációt, további előnye a tanúsítványnak, hogy ismeretében rögtön képet kapunk arról, hogy a megvásárolt ingatlanon kell-e bármilyen korrekciós beavatkozást végezni (pl.: ablakokat le kell-e cserélni, mert az előző tulajdonosnak nem volt rá fedezete).

A minősítés egyéb közvetett előnyökkel is szolgálhat, mint például egy esetleges szükséges korszerűsítés után sokkal jobban érezhetjük magunkat a lakásunkban (megszűnhetnek a hideg-meleg levegő áramlásával a túl meleg, túl hideg szobák hangulata, vagy éppen egy új elektronikai rendszer segíthet minket abban, hogy függetlenítsük magunkat (hangulatunkat) a magas számláktól.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu