Miért van szükség energetikai tanúsítványra?

Energetikai Tanúsítvány

Az ingatlan energetikai minőségét hivatott jelezni, épp úgy, mint a háztartási gépeknél már megszokhattuk.

A tanúsítvány skálája is hasonló a megszokotthoz: a legkedvezőbb az „A+” jelzésű, míg a legrosszabb besorolású „I” kategóriába kerül. A jelenlegi követelményeknek a „C” kategória felel meg, ez a viszonyítási alap és ehhez mérik a többi kategóriát az alábbi táblázat szerint:

Ahogy a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet fogalmaz: az energetikai tanúsítvány egy „igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza”.

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező érvényű az Energiaminősítési címke meghatározása bizonyos tranzakciók esetén. Ezzel az intézkedéssel szeretnék elérni, hogy felismerve lakásunk/házunk rosszabb besorolását, olyan intézkedéseket tegyünk, amivel csökkentjük a feleslegesen elhasznált energia mértékét. A cél, hogy a jelenlegi pazarló energiafelhasználás érezhető mértékben csökkenjen.

A tanúsítványból elsősorban azt tudhatjuk meg, hogy várhatóan mekkora az ingatlan éves energiafogyasztása. Ez alapján kerül besorolásra egy A+-tól I-ig terjedő skálán, ahol az „I” a rossz, míg az „A+” a fokozottan energiatakarékos minősítést jelenti. Itt fontos megemlíteni, hogy a követelményrendszer alapján a „C” jelzésig felel meg a jogszabályban meghatározott energetikai követelményeknek az ingatlan. Egyes tranzakciók során előfordulhat, hogy ez a minimálisan elvárható szint.

De miért is hasznos?

A rendelkezésünkre álló jó energiaminősítéssel csak jól járhatunk, mivel ezzel azonnal úgy lehet növelni házunk/lakásunk bérleti díját, hogy gyakorlatilag nem alkalmaztunk benne semmilyen változást, csak megbizonyosodtunk annak energiafelhasználási szintjéről. Azonban akkor sem kell megrémülni, ha gyenge minősítésű az ingatlan, hiszen a korszerűsítés költsége nagy valószínűséggel megtérülhet a magasabb bérleti díjból (nyilvánvalóan a rosszabb besorolással rendelkező ingatlanok bérleti díja alacsonyabb). A bérlői oldalról nagyon jó kalkulációs alap lehet az energetikai besorolás, amivel előre meg tudjuk állapítani az egyes éves költségek részét, így nem érhet nagy meglepetés a számlák érkezésekor.

 

Eladná ingatlanát?

Legyen jogkövető!

2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, vagy bérbeadása esetén kötelező a tanúsítványt elkészíttetni. Önálló épületnél (pl. családi ház) a bérleti szerződéshez csatolni is kell az energetikai tanúsítványt. Lakásoknál bérbeadás esetén a tanúsítvány elkészítése 2015. december 31-ig önkéntes.
 

Ne adjon lehetőséget egy későbbi szankciónak, vagy reklamációnak. Nem éri meg!

 

►  Különböztesse meg hirdetését!

Nem kell sok időnek eltelni ahhoz, hogy a vásárlók, bérlők fontos szempontként vegyék figyelembe a döntésüknél az ingatlanenergetikai besorolását. A várható energiaköltség lényeges szempont, melyet eddig közműszámlák alapján igyekeztek a vevők, bérlők feltérképezni. Ez a módszer nem mindig hiteles, hiszen nem egyforma környezetben érezzük komfortosnak magunkat. Az energetikai tanúsítvány egységes rendszer, így összehasonlításra is kiváló. Amelyik eladó feltünteti az energetikai besorolást, hamarabb találhat lakás, ház kiadása esetén bérlőre!

Kerülje el a későbbi reklamációt!

Egy kevésbé előnyös besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül értékesíteni. Nemcsak azért, mert hamarosan a vevők kitüntetett figyelmet fordítanak neki, hanem azért, mert így elkerülhető egy későbbi reklamáció, jogi vita. Ha az Ön leendő vevője a beköltözés utáni néhány hónapban reklamálna az energiaköltségek miatt és Ön nem biztosított az adás-vételhez tanúsítványt, akkor Öné a felelősség. Ebben az esetben, szabálysértési eljárás keretében, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat.

Megér 20-30 ezer Ft-os költséget egy későbbi per?

Fogadja meg a szakember tanácsát!

Az energetikai tanúsítvány szerves része a szakember által megírt korszerűsítési javaslat, amely segítségével az ingatlan magasabb besorolásba kerülhet, ezzel energiafogyasztása is kedvezőbbé válik. Könnyen előfordulhat, hogy a javasolt korszerűsítések végrehajtásával nemcsak jobb besorolást nyer az ingatlan, de a beruházással növelt értéken is hamarabb vevőre talál.

Fordítsa saját előnyére a tanúsítványt!

Mikor érdemes foglalkozni vele?

Az elkészített tanúsítvány 10 évig érvényes, így ha Ön úgy dönt, bérbe adja segítségünkkel az ingatlanját, érdemes már a megbízási szerződés megkötésekor ezt is elindítania. Bár a tanúsítás folyamata viszonylag gyors eljárás, nem érdemes megvárni, amíg bérlőre talál, hiszen éppen elég intéznivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

Ingatlant vásárolna?

Kérje minden esetben!

Egy adott ingatlan valós rezsiköltségét nehéz volt eddig megállapítani. Az Energetikai Tanúsítvány kötelezővé tétele nagyban segíti a vásárlókat abban, hogy ezt a fontos szempontot is objektív módon mérlegelhessék.

Mivel az eladóknak kötelező az okiratot elkészíttetni, ezért kérje minden esetben. Önnek mint vevőnek, de az eladónak is érdeke a teljes körű tájékoztatás egy későbbi esetleges vita elkerülése érdekében.

Gondoljon a jövőre is!

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítése az eladó kötelessége. Amennyiben Ön, mint új tulajdonos nem hajt végre az ingatlanon jelentős változtatásokat, úgy az érvényessége 10 évre szól. Ha tehát Ön 10 éven belül el kívánja adni az ingatlant, úgy ennek elkészíttetésével és annak költségeivel nem kell számolnia.

 

Ki készíti Önnek a tanúsítványt?

Ön szerencsés helyzetben van, mert ha igényt tart rá, akkor elkészítjük mi. Az országos tanúsítói hálózat a legkényelmesebb megoldás azoknak, akik velünk bonyolítják lakáseladásukat, bérbeadásukat.

Ez rendkívül hatékony és gyors megoldás Önnek, ugyanis nem kell fáradoznia a szakember felkutatásával, jogosultságának ellenőrzésével és ajánlatok, időpontok egyeztetésével. Ezeket a terheket is levesszük a válláról és versenyképes áron, az Ön által már ismert kollégánkon keresztül gyorsan, megbízható minőségben juthat az okirathoz.

Díjtáblázatunk

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu