Nő az érdeklődés a passzív házak iránt

2014. október 28.
Nő az érdeklődés a passzív házak iránt

Az energiatakarékos kialakítás előnyei

Milyen előnyökkel bír az energiatakarékos kialakítással rendelkező ingatlan? A válasz egyszerű, hiszen mindenki szeretne spórolni a fűtésre, hűtésre szánt kiadásokon, ami a mai energiaaárak mellett nem kis kihívás.

Manapság már nem csak külföldön, de itthon is egyre többen választják az ilyen típusú házakat, legyen szó akár tervezésről, akár vásárlásról. Az ingatlantajolo.hu szakemberei is azt tapasztalják az utóbbi időben, hogy az eladó házak kínálatában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok az ingatlanok, amelyek akár a fűtés, a levegőztetés, akár a fekvés, vagy az elrendezés kapcsán energiatakarékos jellemzőkkel bírnak. Ez nem csak az Energetikai tanúsítvány minősítése, és a ház értéke miatt fontos, hanem az élhető, és ugyanakkor megfizethető lakókörnyezet kialakításának okán is.

A régi építésű ingatlanoknál legtöbbször nem vették figyelembe a tájolást, az egyes építőanyagok egymásra gyakorolt kölcsönhatását, de korszerű hőszigetelési és fűtési megoldásokat sem alkalmaztak. Mára ezen épületek fölött eljárt az idő, és a vásárláskor sokak számára döntő szempont, hogy a felsorolt területeken az energiatakarékos szemlélet érvényesüljön. De mégis melyek azok a tényezők, melyekért érdemes akár többet is fizetni?

Elsőként nem mehetünk el a levegőminőség kérdése mellett. Aki már megtapasztalta a dohos, párás, penésztől nedves belső mikroklíma kellemetlenségeit, bizonyára soha többet nem szeretne hasonló viszonyok között élni Nem is kell, mert a korszerű kialakítással épült, vagy felújított ingatlanok esetében, hála a szellőztető rendszernek és a szűrőknek, a por-, és pollenmentesség elérhető, sőt a páralecsapódás megelőzésével a penészgombáknak, és velük együtt a spórák okozta allergiás megbetegedéseknek sincsen esélyük.

Épületek energiacímke kategóriái

Természetesen a páralecsapódás megakadályozásáért a megfelelő hőszigetelő rendszer választásával is sokat tehetünk. A minőségi homlokzati burkolat, a felület egyenletes hő elosztása, a korszerű, többrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók, és persze a szakszerű kivitelezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hő hidak, a huzat-jelenségek elkerülhetőek legyenek.

Az Ingatlantájoló javasolni szokta a vásárlóknak, hogy ingatlan választáskor feltétlenül figyeljenek olyan alapvető tényezőkre is, mint a telek fekvése, a környező épületek, növények, hiszen ezek hatással lehetnek a későbbi energiafelhasználásra, a napsugárzás e téren történő alkalmazására. Nem csak a nap kihasználásában rejlenek azonban remek lehetőségek, hanem mint a passzív, energiatakarékos házak esetében tapasztalható, a napelemes, napkollektoros rendszerek mellett a vízgyűjtő és víztakarékos kialakítás, a hőszivattyús megoldások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület üzemeltetése a hagyományos ingatlanokkal összehasonlítva minimális költségekkel járjon.

Mivel a hasonló kialakítással rendelkező ingatlanok előkelőbb minősítést kapnak az Energetikai tanúsítványban, így piaci értékük nyilvánvalóan magasabb. A korszerűsítés, a felújítás, az építkezés, vagy éppen a vásárlás kapcsán tehát ajánlott a megújuló energiaforrások használatán alapuló rendszerrel rendelkező ingatlanok mellett dönteni, hiszen a jövő ezen épületek irányába halad.

Forrás: greenfo.hu

 

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu