Nem spórolnak a magyarok

2012. március 26.
Nem spórolnak a magyarok

A legtöbb háztartásban megfigyelhető, hogy nemcsak az energiával, de a pénzzel sem spórolunk (és nem csak akkor, ha nincs rá lehetőségünk). Míg már a környező országokban is a lakosság jelentős része rendelkezik valamilyen megtakarítással, addig ez Magyarországon egyáltalán nem jellemző, így a váratlan eseményekre igen rosszul tudunk reagálni (ezért is volt, hogy olyan sok hiteles a devizaárfolyamok emelkedésével egyszerűen tönkrement).

Az általános felmérések szerint Magyarországon nagyon alacsony a befektetői és a megtakarítói kedv. A lakosság nem rendelkezik kellő összegű tartalékkal arra az esetre, ha bármi oknál fogva egy jelentősebb jövedelemvesztést szenvedne el. Erre azonban fel kellene készülni, mivel manapság igen bizonytalan a helyzet minden munkahelyen, így a munkaerőpiacon is. Azonban – amennyiben megtehetjük – érdemes megtakarítani, akár a saját, akár a gyermekeink lakhatására is. Ezekre többféle lehetőségünk van. A következőben két elő takarékossági formáról lehet olvasni.

Az első lehetőség arra az esetre segít ki minket a bajból, ha egyik pillanatról a másikra egy nagyobb kiadással állunk szemben vagy egy állandó mértékű jövedelemtől esünk el. Ezek az ún. unit-linked típusú életbiztosítások, melyek habár nevükben életbiztosítások, nem nevezhetőek – egy-két jellemzőjétől kivéve – életbiztosításnak, mivel ezekből egy idő után folyamatosan tudunk kivonni megfelelő összegeket. Ennek a lényege, hogy 2-3 éven át elkezdünk egy bizonyos időtartamként rendszeres összegeket kvázi befektetni, az általunk választott befektetési alapokba. Az itt forgatott pénzünk az idő folyamán kamatos kamatozással fog kamatozni, majd a tőkeképző időszak után el tudunk kezdeni pénzt kivonni belőle, amit kötöttségek nélkül akármire felhasználhatunk. Mint látható ez a fajta befektetés jóval bizonytalanabb (melyik is lehet a legjobban jövedelmező alap?), de igazán nagy kamatokat ezzel érhetünk el (kamat és kockázat együtt jár).

A másik, lakás célú megtakarítási lehetőség a lakástakarék kassza, mely nagy összegű állami támogatással, korlátlan számmal indulhat. A rugalmas megtakarítási időszakban az állam az éves befizetések után 30%-os (maximum 72 000 Ft) vissza nem térítendő állami támogatást nyújt. A felhalmozott összeget pedig gyakorlatilag minden nemű lakással kapcsolatos kiadásra fel lehet használni, így nemcsak gyerekeinknek vehetünk belőle új lakást, hanem többek között akár a jelenlegi lakásunkon is elvégezhetünk energia hatékonysági felújításokat is (hogy esetlegesen magasabb energetikai osztályba kerüljön a lakásunk).

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu