Mindenki számára akad hitel konstrukció

2012. március 26.
Mindenki számára akad hitel konstrukció

A magyarországi hitelezés pang. A felvett hitelek jó része deviza alapú, amit egyre kevesebben tudnak fizetni. Ezekkel kellett szembenéznie a Magyar Kormánynak és a Bankszövetségnek mielőtt olyan konstrukciókat dolgoztak ki, melyek csökkentik a hazai devizatartozások mértékét. Ezek rövid áttekintése következik.

2011 közepén elindította a Kormány az árfolyamrögzítés első körét, melynek ebben az évben elindul a második, módosított köre. Ezt a lehetőséget kevesen használták ki, mégis ez mondható az első jelentős devizamentő csomagnak. A rögzítést minden ingatlanra felvett hitelre kérni lehetett (ahol a biztosíték a lakóingatlan!). Hasonlóan a most bevezetésre kerülő árfolyamgát esetén a rögzített és valós árfolyam különbözete egy gyűjtőszámlán gyűl és kamatozik, amit majd a program lejárta után kell elkezdeni törleszteni.

A tavasszal induló árfolyamgát további kedvezményeket tartalmaz, így erre már jóval többen kíváncsiak, mint a korábbira. Az előzetes érdeklődések alapján több tízezren élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik egy jelentős része közszolgálati alkalmazott.  A kormányzat ugyanis a közszolgákat segítő hitelajánlat helyett az árfolyamgát rendszerébe építette be az ő megsegítésüket. Soron kívül, kamattámogatással léphetnek be a rendszerbe. Amennyiben gyermekkel rendelkeznek, még nagyobb támogatást kaphatnak (erre mindenki jogosult).

Az árfolyamrögzítés nem titkolt célja, hogy az elszabadult árfolyamok miatt nehéz helyzetbe kerülő családok ne veszítsék el otthonukat, össze tudják szedni magukat.

Egyszeri, de hatásos intézkedés volt még a tavalyi év végén a végtörlesztés. Ezzel azon devizahitelesek tudtak élni, akik rendelkeztek elég összeggel, hogy egy összegben befizessék tartozásaikat vagy jó időben forint hitel segítségével ki tudták azt egyenlíteni. Ezzel a lehetőséggel Magyarország devizahitel tartozásai megközelítően 226 milliárd forinttal csökkentek.

Végül egy, a rossz adósok megsegítésére szánt konstrukció határidejéhez közeledünk a legjobb, ugyanis azok az adósok, akik tavaly szeptemberre vonatkozóan bizonyítani tudják, hogy a 90 napon túli törlesztő részlet hátralékukat önhibájukon kívül nem tudták fizetni, azoknak a tartozás negyedét elengedik a bankok és forinthitelre átváltják devizatartozásukat. Várhatóan ez is sok családnak lesz impozáns ajánlat.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu