Lakástámogatási programok

2012. március 26.
Lakástámogatási programok

Az ingatlanpiaci mélypont után a Magyar Kormány több lakásvásárlást ösztönző programot hirdetett. Tovább növeli a fellendülés lehetőségét a Magyar Nemzeti Bank programja, melyekkel a hitelfolyósítási piacot próbálják erősíteni. Ezekkel az intézkedésekkel szakértők az ingatlanpiaci eladások növekedésére számítanak.

Több év után, januártól ismét igényelhető a szociálpolitikai kedvezmény, azaz a szocpol. Sajátossága a régi-új lehetőségnek, hogy miközben kevesebb összeget lehet igényelni, fontos előírás az energiatakarékosság. „Egy A+ energiaosztályú lakás vagy ház esetén a legkisebb igényelhető támogatás 960 ezer forint. A legmagasabb, négy vagy több eltartott gyermek és minimum 111 négyzetméter alapterület esetén pedig 3 millió forint.” – írja a Metropol.

Használt lakásnál 15, új lakásnál a maximális vételár 30 millió Ft lehet. „Probléma az új konstrukcióval, hogy a bankoknak csak 3%-os kamatfelárat enged a jogszabály, ami a jelenleg igen magas forrásköltségek mellett veszteséget okoz a pénzintézeteknek. Ezért a bankszövetség a feltételek újratárgyalását kezdeményezte.” Amíg ez nem oldódik meg, addig valószínűleg nem lehet a kamattámogatott hitelek között válogatni.

Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendeletnek az új lakás vásárlására, építésére és a használt lakás vásárlására, korszerűsítésre vonatkozó részét a Kormány az utóbbi hetekben fogadta el. Ennek értelmében a gyermekes családok kedvezményes konstrukcióval tudnak lakást vásárolni.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu