Figyelni kell, miből törlesztünk

2012. március 26.
Figyelni kell, miből törlesztünk

Az utóbbi hónapokban (elsősorban a végtörlesztési lehetőség okán) előtérbe került, hogy nem mindegy miből törlesztjük véglegesen adóságunkat. Némely esetekben nem árt bebiztosítani magunkat szerződésekkel, nehogy súlyos illetékeket kelljen fizetnünk.

„A végtörlesztés adó- és illetékmentes, ha viszont annak forrása ajándékból származik, akkor jelentkezhet illetékfizetési-, illetve bejelentési kötelezettség is. A pénz ingóságnak számít, így ajándékozása alapesetben illetékköteles, ha 150 ezer forintnál nagyobb összegről van szó. Nem kell megfizetni az ajándékozáshoz kapcsolódó vagyonszerzési illetéket, ha a megajándékozott egyenes ági rokonától kapja a pénzt, bármilyen formában is történik az átadása (készpénzben, bankszámlára befizetve, vagy bankszámláról bankszámlára utalva)” - olvasható a gazdasag.hu oldalán.

Amennyiben nem rokontól származó pénzekkel törlesztünk, csak egy lehetőségünk van az illetékmentességre: a bankszámláról, bankszámlára történő utalás. Ugyanis ilyenkor a jogszabály takarékbetét ingyenes megszerzésének tekinti. Ez akkor is mentességet élvez, amennyiben nem rokonunktól származik a pénzösszeg.

Fontos, hogy az ajándékozást 30 napon belül jelenteni vagyunk kötelesek az adóhatóság számára. Minden esetben, még akkor is, ha illetékmentesség áll fent rajta. „A magánszemélyek egymás közötti kölcsönszerződését ugyan nem kell papírra vetni ahhoz, hogy érvényes legyen, de nem árt írásba foglalni, mert később egy esetleges bírósági eljárás során a szóban megkötött kölcsönszerződés tartalmát nagyon nehéz bizonyítani.” – írja a 168 óra.

Tehát érdemes körültekintően kezelni az ilyen ügyleteket.

Tudta-e Ön, hogy...

  • ...a családi kiadások legnagyobb tétele a rezsiköltség?

Csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben szeretne országos partneri hálózatunkhoz csatlakozni, küldje el bemutatkozó anyagát és elérhetőségét a következő e-mail címre: info@etanusitvany.hu